SAMEN (Herstel na vertrouwensbreuk)

Vreemdgaan

Een grotere schok kun je je niet voorstellen als je ontdekt, misschien wel toevallig, dat je partner een relatie heeft (gehad) met een ander. Je leven staat in één keer stil en alle grond lijkt onder je voeten vandaan te verdwijnen. Woede, wanhoop, verdriet, vertwijfeling, angst, schaamte en schuld zijn gevoelens die als een orkaan door je hoofd razen.

Overspel (in de breedste zin van het woord), maar ook seksuele verslavingen, zijn zeer ingrijpend en zorgen voor een vertrouwensbreuk.
Wellicht vragen jullie je af of dit ooit nog goed kan komen.

Herstel is mogelijk

Hoe uitzichtloos de situatie op dit moment ook lijkt, toch geloof ik dat het mogelijk is om door deze crisis heen te komen. Dat vraagt ongelofelijk veel moed en inspanning van jullie allebei. Maar als jullie er beiden voor kiezen om de weg van herstel in te slaan, als jullie (opnieuw) kiezen voor elkaar en voor jullie relatie, dan is er hoop!
Misschien twijfel je op dit moment nog of je dat wel wilt na alles wat er gebeurd is, of is er nog geen radicale breuk met de ander die in het spel was. In dat geval zou ik je willen adviseren om geen overhaaste beslissingen te nemen, maar om hulp te zoeken zodat je de juiste keuze kunt maken.

S.A.M.E.N.

Als jullie kiezen voor de weg van herstel, dan raad ik je aan om iemand te zoeken die jullie daarbij kan helpen en die met jullie mee kan lopen en ondersteuning kan bieden waar het nodig is.
Het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Ferdinand Bijzet, relatietherapeut en trainer, heeft een online programma gemaakt speciaal voor stellen die te maken hebben gekregen met een vertrouwensbreuk/crisis. Aan de hand van video’s, een e-book en opdrachten werken jullie, op jullie tempo en tijd, aan het herstel van jullie relatie.

Dit programma heet S.A.M.E.N. en staat voor:
Stilstaan Voor je aan herstel toe komt mag je eerst stilstaan bij wat je wilt. Je kunt pas werken aan herstel als je eerst een keus maakt. 

Amputeren 
Amputeer de oude invloeden uit je leven. Breek met ongezonde relaties en patronen, maar ook met niet werkende reacties. 

Meeleven 
Degene die bedrogen is, ervaart pijn en wil daarover praten. Degene die bedrogen heeft is opgelucht dat het aan het licht is gekomen en wil verder. Hoe doe je recht aan beide verlangens? Hoe kun je je partner tegemoet komen in wat hij/zij nodig heeft?

Evalueren 
Vreemdgaan komt niet uit de lucht vallen. Er gaat iets aan vooraf. In deze fase evalueer je jullie relatie en kijk je naar de kwaliteit van jullie samenzijn met het oog op de toekomst. 

Nieuwe kans / Naweeën  
Hoe bouw je samen aan een nieuwe relatie als je je door de pijn hebt heen geworsteld? Maar ook, soms komen oude gevoelens als naweeën boven. Wat doe je daarmee?

Wil je hier meer informatie over en wil je het e-book en een proefles bekijken? Klik dan hier

Samen

Sommige stellen lukt het om samen door deze moeilijke periode te komen en weer verder te kunnen. Als dat niet lukt, wat heel begrijpelijk is, kun je in mijn praktijk terecht voor therapie. Ik werk als therapeut ook met het programma S.A.M.E.N. en kan jullie extra ondersteuning en therapie geven als aanvulling op het programma en de opdrachten van S.A.M.E.N.

Wil je het programma S.A.M.E.N. aanschaffen, klik dan op deze link
Wil je (aanvullende) therapie neem dan contact op met mij (mathilde@kominherstel.nl)